Programma:

Sessie 1 Informatie: Introductie in commons

In dit eerste deel introduceren we je graag in de wondere wereld van de commons. Wat zijn ze? Wat zijn de uitdagingen en valkuilen? En wat zijn de lessen uit de praktijk? Drie sprekers leiden dit eerste Vlaamse commonscongres in. Daarna gaan ze in op al je vragen.

9u00: introductie van de sessie, door Jan Vincke

9u10: drie visies op de vraag van de dag:
– Inleiding in de wereld van de commons / wat zijn commons, door Dirk Holemans
– De commons: tussen utopie en werkelijkheid, door Pascal Gielen
– De commons in de praktijk, door Koen Wynants

9u55: vraag en antwoordronde

10u30: einde/pauze

Meer lezen

Sessie 2 Delen en leren voor de toekomst

In dit tweede deel kijken we vanuit de praktijk naar de toekomst. Aan de hand van de ervaring van praktijkcases uit heel Vlaanderen zoeken we samen oplossingen voor gemeenschappelijke uitdagingen. De voorstelling van de cases wordt vooraf opgenomen. Je kiest voor elke sessie telkens één workshop.

11u00: introductie van de sessies

11u10: parallelsessies, deel I
– Workshop 1: Tegen welke wettelijke/juridische muren lopen commonsinitiatieven aan? Hoe kunnen we dat oplossen? Welke nieuwe wettelijke bepalingen zijn noodzakelijk? (Samenaankoop geveltonnen, Fundament 2060)
– Workshops 2: Wat zijn de noden op het vlak van kennis bij commonsinitiatieven? Wat zouden de wetenschappers verder moeten onderzoeken met betrekking tot het opstarten, beheren en ontwikkelen van commonsinitiatieven? ( Meubelfabriek Gent, Oak Tree Projects)
– Workshops 3: Welke ondersteuning hebben commonsinitiatieven nodig? Organisatorisch? Inzake logistiek en promotie? Hoe kunnen commonsinitiatieven optimaal ondersteund worden? (Solidariteitsfonds, Open Collective)

12u00: parallelsessies, deel II
– Workshop 1: Tegen welke wettelijke/juridische muren lopen commonsinitiatieven aan? Hoe kunnen we dat oplossen? Welke nieuwe wettelijke bepalingen zijn noodzakelijk? (Campina Energie, Zuidtrant)
– Workshops 2: Wat zijn de noden op het vlak van kennis bij commonsinitiatieven? Wat zouden de wetenschappers verder moeten onderzoeken met betrekking tot het opstarten, beheren en ontwikkelen van commonsinitiatieven? (Leuven 2030, Zorgzame straten)
– Workshops 3: Welke ondersteuning hebben commonsinitiatieven nodig? Organisatorisch? Inzake logistiek en promotie? Hoe kunnen commonsinitiatieven optimaal ondersteund worden? (Tuinstraten, Bees Coop)

13u00: einde/pauze

Meer lezen

Sessie 3 Samen in actie

In deze derde sessie onderzoeken we hoe we commonsgerichte initiatieven kunnen ondersteunen. Wat leren we uit het buitenland? En welke lessen kunnen we trekken uit de ochtendsessies?

14u00: introductie van de sessie, door Jan Vincke

14u05: de aanpak van de stad Amsterdam om commons te ondersteunen, door Rutger Groot Wassink

14u35: vraag- en antwoordronde

15u00: terugkoppeling en conclusies van de praktijkcases gelinkt aan ‘beleid aan zet’

15u30: afronding, door Tom Meeuws en Koen Wynants

16u00: einde

Meer lezen

Praktijkcases

Campina Energie  

Campina Energie brengt burgers en lokale besturen in de Kempen samen om te investeren in hernieuwbare energie. 

https://www.campinaenergie.be/

Leuven 2030  

Leuven 2030 stimuleert inwoners, bedrijven, scholen, organisaties en overheden om actie te ondernemen en samen te streven naar een klimaatneutraal Leuven.  Leuven 2030 werkt rond verschillende thema’s: gebouwen, mobiliteit, energie, landbouw en voeding, natuur en consumptie.

https://www.leuven2030.be/

Samenaankoop geveltonnen 

Met de samenaankoop geveltonnen willen Commons Lab en zijn partners burgers stimuleren en ondersteunen om overal in de stad samen water op te vangen en te recupereren. De samenaankoop is tegelijk een logistiek experiment. De laatste stap van het transport van regentonnen gebeurt hoofdzakelijk met de fiets, vanuit een nieuwe logistieke buurthub. 

https://www.commonslabantwerpen.org/samenaankoopgeveltonnen

Bees Coop 

Bees Coop is een coöperatieve onderneming met sociaal oogmerk en streeft geen winst na. Ze wordt bestuurd door de leden zelf. De coop is gericht op samenwerking tussen consumenten en producenten. 

https://bees-coop.be/nl/

Zorgzame straten

Zorgzame straten zet vooral in op het ontwikkelen van een zorgzame houding.  Van daaruit ontstaan zorgzame contacten in de eigen straat of buurt. Het project vertrekt vanuit de vaststelling dat iedereen soms hulp nodig heeft en iedereen soms kan helpen.  Het verbindt spontane steun voor elkaar met georganiseerde, professionele dienstverlening.

Islamitisch Centrum 

Het Islamitisch Centrum in Geel is een nieuwe moskee. Die biedt ruimte aan moslims en niet moslims en kansen om samen te komen en te praten over de rol van de islam in Geel. De werking is gebaseerd op solidariteit, openheid en dialoog met alle Gelenaars en gericht op constructief samenwerken. 

http://islamitischcentrumgeel.be/

Meubelfabriek 

De voormalige bowling De Meibloem en de meubelfabriek ‘Pauvers-Vandenberghe‘ maken plaats voor buurtfuncties en groen. De site geeft zo extra ‘zuurstof’ aan de Brugse Poort, een van de meest dichtbebouwde wijken van Gent. In afwachting van de definitieve bestemming starten verschillende partners, ondersteund door de stad en Sogent, een tijdelijke invulling: de Meubelfabriek. 

https://ookmijn.stad.gent/demeubelfabriek

Tuinstraten  

Commons Lab roept alle burgers op om hun straat te vergroenen, ontharden en verbinden. De nieuwe website tuinstraten.be staat ter beschikking van burgers, burgercollectieven en overheden. Tuinstraatprojecten zijn een uitgelezen kans om aan veel noden tegemoet te komen. 

https://www.tuinstraten.be

Oak Tree Projects 

Oak Tree Projects wil betaalbaar en inclusief wonen mogelijk maken, door telkens een aantal studio’s in een cohousingproject te bouwen. Zo krijgen meerdere personen met een zorgbehoefte een plekje binnen het sociale ecosysteem van een cohousingproject, waar personen mét en zonder beperking samenwonen. 

https://www.oaktreeprojects.be/

Solidariteitsfonds 

Een Hart Voor Vluchtelingen vzw, Werkgroep Vluchtelingen Gent vzw, Hand in Hand Gent, Woon Gift Gent vzw, De Tinten vzw, Victoria Deluxe vzw en De Rode Lotus sloegen de handen in elkaar. Ze lanceerden dit voorjaar één rekeningnummer voor een gezamenlijk noodfonds voor Gentenaren in moeilijke tijden. 

https://www.facebook.com/groups/GentsSolidariteitsfonds/

ZuidtrAnt  

Energiecoöperatie ZuidrAnt plaatst met burgerkapitaal zonnedaken en koppelt deze aan laadpalen voor elektrische auto’s. Burgercoöperatie Partago zorgt voor elektrische deelauto’s. 

https://www.zuidtrant.be/

Fundament 2060 

Veel kerken in Vlaanderen zijn leeggelopen. Ze worden vaak afgebroken of verkocht, terwijl ze ook plaats kunnen bieden aan nieuwe burgercollectieven. Zo gebeurt het in de Sint-Amanduskerk in Antwerpen-Noord. De kerk wordt gedeeld door de kerkfabriek én diverse buurtcollectieven, en beheerd als een gemeengoed. 

https://www.fundament2060.be  

Open Collective  

Met Open Collective kunnen burgercollectieven hun financiën beheren, zonder dat ze een bankrekeningnummer of juridische entiteit hoeven te zijn. Bovendien kan iedereen zien waar het geld vandaan komt en waar het naartoe gaat. Verzamel geld en geef het transparant uit! 

https://opencollective.com/